SIMPTOM-SIMPTOM AWAL BAYI ANDA MEMPUNYAI EKZEMA

SIMPTOM-SIMPTOM AWAL BAYI ANDA MEMPUNYAI EKZEMA

 Kesan Lebih Awal Mengelakkan Anak Anda Akan Berada Di Zon Kritikal !

“Abang, anak kita asyik menggaru je. Dia ada makan apa-apa yang pelik ke semalam?”

Risau, ini antara apa yang biasa anda fikir bila anak asyik tergaru-garu kan? Asyik-asyik alergik makanan. Anda pasti anggap ia gatal-gatal biasa dan sapu ubat gatal dengan berharap esok lusa akan sembuh kan? Awas ya, besar kemungkinan, mereka dah dijangkiti ekzema!

Tapi, apa puncanya? Adakah disebabkan makanan? Bagaimana pula nak merawat ekzema pada kanak-kanak? Apa yang perlu kita lakukan?

BILA SI KECIL TERKENA EKZEMA, APA ANTARA SIMPTOM-SIMPTOM AWAL YANG JARANG IBU BAPA DAPAT KESAN?
 1. Kegatalan
Banyak produk harian yang kita guna untuk kanak-kanak berkemungkinan boleh menyebabkan kulit mereka gatal, kering dan bertukar kemerahan tanpa sedar. Antaranya sabun mandi dan syampu. Malah, kegatalan juga boleh terjadi apabila kulit terdedah kepada asap rokok, cecair mencuci, minyak wangi, jenis fabrik dan sebagainya.

   

  1. Alergik (alahan)
  Seperti mana kita tahu, kulit kanak-kanak memang sensitif dan ekzema akan lebih aktif sekiranya mereka mempunyai alahan terhadap habuk dalam rumah, hama, kuman, haiwan peliharaan dan sebagainya.

    

   1. Sering menggaru
   Bagi kebanyakan pesakit, ekzema biasanya gatal dan ia tidak teruk apabila ia berada pada tahap ringan. Tapi, jika kawasan itu terus digaru, ia boleh bertukar teruk sehingga menyebabkan keradangan, berdarah dan sebagainya.

     

    1. Faktor genetik dan keturunan
    Jika ibu bapa pernah mempunyai anak yang dijangkiti ekzema, berjaga-jaga sekiranya anda merancang untuk mempunyai anak yang seterusnya. Berkemungkinan, anak anda yang seterusnya turut akan mempunyai kulit yang sensitif. Bersiap sedia dengan losyen pelembap dan sabun bersesuaian.

      

     1. Faktor iklim dan peluh
     Kebanyakan kanak-kanak yang dijangkiti ekzema akan gatal dan mengalami panas badan bila berpeluh atau berada dalam situasi yang sangat panas. Ia boleh terjadi bila mereka memakai pakaian tebal ketika tidur. Dalam cuaca sejuk pula, kulit boleh kering dan gatal, seterusnya membuatkan ekzema muncul.

       

      Mencegah lebih baik daripada mengubati. Kaedah pencegahan awal sangat disarankan oleh pakar perubatan agar bayi anda terlepas daripada penderitaan masalah kulit seperti acne dan eczema .


      Akan tetapi ada juga cara yang mudah dan berkesan yang boleh dilakukan hanya dari rumah dengan nasihat doktor. Nak tahu macam mana?


      Gunakan sabun yang sesuai dan jangan guna antiseptic. Beli jenis sabun untuk kulit sensitif, lebih baik jika gunakan sabun untuk bayi baru lahir. Ia sangat mild, lembut pada kulit dan tidak mengandungi bahan kimia yang membahayakan.


      Jangan terlalu kerap menukar sabun, mencuba produk baru dan gunakan jenis sabun yang sama sehingga dewasa. Penggunaan sabun tidak merawat namun mengekalkan dan mengurangkan kehadiran eczema. Namun, jika kerap menukar sabun, sabun itu sendiri boleh membuatkan eczema muncul dan menyebabkan keradangan kulit.

       Mommies juga boleh selesaikan masalah yang dihadapi oleh bayi anda dengan menggunakan produk daripada Argania Baby. Untuk maklumat lebih mendalam boleh klik link ini ---> https://argania.my/collections/baby-care

       

       

       

       

       

       

       

       

      What are you looking for?

      Your cart