BAHAN-BAHAN TERLARANG DALAM PRODUK KECANTIKAN

BAHAN-BAHAN YANG TIDAK HARUS ADA DALAM PRODUK PENJAGAAN WAJAH 

Hari tu ada seorang sister ni tanya admin tau, ‘Admin, betul ke produk Argania ni boleh dipercayai?’. Macam tu tau soalan dia dekat Admin. Admin pun jawab dengan tenang bahawasanya produk-produk Argania tak ada bahan-bahan chemical yang akan rosakkan wajah seseorang.
.
Semua bahan dalam produk-produk Argania adalah organik. Sebelum ada yang tanya dekat admin bahan-bahan chemical yang macam mana yang sis-sis kena avoid, meh sini Admin share kan. Baca tau.

 

1. PARABEN

Paraben adalah bahan pengawet yang digunakan untuk mengawet produk-produk kecantikan supaya boleh bertahan lama. So, sister-sister semua janganlah beli produk-produk kecantikan yang terang-terang tulis ada paraben tau. Nanti muka sis semua akan cepat rosak.

 

2. PROPYLENE GLYCOL

Admin harap sis semua berhenti pakai produk kecantikan sis yang ada bahan propylene glycol ni sebab bahan ni boleh buat kulit sis-sis semua kemerahan dan mendatangkan radang pada kulit. Itu adalah salah satu punca kenapa ramai yang breakout lepas stop pakai sesuatu produk.

 

3. SYNTHETIC FRAGRANCE 

Kalau produk kecantikan yang sis-sis ada sekarang tu berbau wangi, cuba sis check bahagian ingredients produk tu. Sekiranya ada nama synthetic fragrance, seeloknya admin nasihatkan untuk buang sahaja.

Kenapa? Sebab synthetic fragrance mempunyai kandungan chemical yang bahaya. Antara side effect yang sis semua akan dapat adalah, sakit kepala, ruam, hyper pigmentation, dan iritasi kulit.

Ini adalah bahan-bahan yang tidak harus ada dalam produk kecantikan sis-sis semua tau. Admin sayang sis-sis semua sebab tu admin share benda-benda ilmiah ni. Admin bukan nak backup produk sendiri tapi tulah, sudah terang lagi bersuluh yang produk Argania ni semuanya organik.


Share this post